Campulung

Asezare geografica
Istorie veche
Istorie Medievala
Istorie Moderna
Scriitori musceleni
Pictura, sculptura, arhitectura
Istorici in Muscel
Dascali in Campulung
Alte domenii
Cetateni de onoare
Orase infratite
Lista monumente
Mediul de afaceri

Noutati

Municipiul Campulung - Concurs recrutare 2023
Convocari Consiliul Local
Comunicat - Sedinta de tragere poligon Magura
Proiect Buget Local 2023
Comunicat COD ROSU - Viscol

Istorie Moderna in Campulung

   Marile evenimente ale istoriei moderne s-au facut simtite si la Câmpulung, astfel ca, izbucnirea revolutiei de la 1821, condusa de Tudor Vladimirescu, si masurile luate de catre acesta în favoarea maselor populare s-au bucurat si de adeziunea câmpulungenilor.    Arestat de catre eteristi la Golesti, Tudor Vladimirescu este dus la Târgoviste prin Câmpulung, unde în noaptea de 22-23 mai 1821 este gazduit în casa boierului Constantin Chiliasu, bunicul istoricului Constantin D. Aricescu. În acest timp, orasul este ocupat de cei doi frati ai lui Alexandru Ipsilanti, Nicolae si Iorgu, cu un detasament de ostasi.
   Si ideile revolutiei de la 1848 au patruns în rândul câmpulungenilor. Aici au activat în perioada de pregatire a revolutiei de la 1848, câteva figuri remarcabile ale culturii noastre: I.D. Negulici, C.D. Aricescu, Apostol Aricescu. La turnul-clopotnita al manastirii Negru-Voda se afla o placa cu textul juramântului revolutionarilor câmpulungeni de la 1848. Târgovetii si taranii, mobilizati de Apostol Aricescu, I. Paniu, Costache Brezoianu, C. Aricescu, A. Dacu, depusesera juramântul pe noua Constitutie, declarându-se gata sa sprijine prin toate mijloacele revolutia.
   În cadrul general al luptei pentru Unire, remarcabila a fost si activitatea câmpulungenilor. Chiar din 1857 exista în oras un comitet al Unirii, compus din 26 membrii, având ca presedinte pe N. Bratianu si ca secretar pe C.D. Aricescu. În semn de recunostinta pentru reformele înfaptuite de Alexandru Ioan Cuza, câmpulungenii si muscelenii i-au daruit o sabie pe care au comandat-o la Paris, de procurarea careia s-a ocupat Iancu Alecsandri, fratele poetului Vasile Alecsandri.
   În razboiul de independenta, ostasii musceleni, sub comanda maiorului Dimitrie Giurescu, au luptat cu eroism, iar populatia orasului a ajutat armata prin donatii si rechizitii. În vederea îngrijirii soldatilor raniti, ei au organizat doua spitale cu 200 de paturi.
    La Câmpulung si în împrejurimi, ostasii români au dus, în 1916, în primul razboi mondial, lupte grele împotriva trupelor germane. Mausoleul de la Mateias a ramas sa aminteasca vitejia ostasilor cazuti în luptele din zona Rucar, Dragoslavele, Valea Mare-Pravat, Câmpulung, în toamna anului 1916. Monumentul comemorativ a fost ridicat pe muntele Mateias, în 1935, dupa proiectul arhitectului D. Ionescu-Berechet.
   Nici celelalte evenimente majore din istoria României nu au lipsit din evolutia orasului Câmpulung si a împrejurimilor sale. Urmarind istoria acestui oras constatam ca nu exista aproape nici un moment important din istoria neamului nostru, angajare social-politica, acte culturale de anvergura nationala, miscari de idei, la care câmpulungenii sa nu-si fi adus partea lor de contributie.
   În climatul spiritual fecund al Câmpulungului au crescut, s-au format si si-au realizat opera stiintifica sau artistica numeroase personalitati ale culturii nationale: Constantin D. Aricescu, Stefan Golescu, Nicolae Golescu, Dimitrie Nanu, Constantin I. Parhon, Ion Barbu, George Ulieru, Constantin Baraschi, Tudor Musatescu.


Contact: Sediul Primariei - Str. Negru Voda Nr. 127, Campulung 115100
Toate drepturile rezervate: Primaria Municipiului Campulung.
Ultima actualizare a site-ului: 2023-01-27 08:51