Campulung

Asezare geografica
Istorie veche
Istorie Medievala
Istorie Moderna
Scriitori musceleni
Pictura, sculptura, arhitectura
Istorici in Muscel
Dascali in Campulung
Alte domenii
Cetateni de onoare
Orase infratite
Lista monumente
Mediul de afaceri

Noutati

Municipiul Campulung - Concurs recrutare 2023
Convocari Consiliul Local
Comunicat - Sedinta de tragere poligon Magura
Proiect Buget Local 2023
Comunicat COD ROSU - Viscol

Scriitori reprezentativi pentru zona Muscel

 

 • Ion Barbu (Dan Barbilian), 1895 - 1961. Poet de seamã si ilustru matematician nãscut la Rucãr. Studiazã la Bucuresti si în stãinãtate dedicându-se matematicii si poeziei. Sustine lucrãri stiintifice la numeroase congrese internationale apreciate în mod deosebit. Ca poet practicã o liricã de facturã nouã, ermeticã, cu versuri abstracte, stârnind interes pentru criticii din acea vreme.
 • Dinicu Golescu, 1777 - 1830. Distins cãrturar român, preocupat de transformarea spiritului românesc prin instruire si educatie. A militat pentru înfiintarea mai multor scoli în judet si a fost initiatorul "Societãtii literare" (1827) al cãrei nobil scop era consolidarea culturii si educatiei. Cea mai importantã scriere a sa este "Însemnare a cãlãtoriei mele". A locuit si la Câmpulung dupã anul 1801; în memoria sa, primul liceu din localitate îi poartã numele.
 • Mihai Lungianu, 1879 - 1966. A scris versuri si prozã realistã; s-a nãscut la Rucãr. Desi a dus o viatã foarte grea, a urmat în paralel facultãtile de teologie si de drept. Povestitor talentat, scrie nuvele, schite, basme si o serie de articole în presã. Mai târziu practicã avocatura, implicându-se si în politicã.
 • Mihai Mosandrei, 1896 - 1994. Poet romantic de mare sensibilitate. S-a nãscut la Bucuresti si s-a stabilit la Câmpulung în anul 1926. Studiazã dreptul si stiintele naturale, dar se dedicã poeziei. Publicã mai multe volume de versuri ("Pãunii", "Gãteala ploilor" s. a.) precum si câteva lucrãri de prozã pãtrunse de aceeasi melancolie.
 • Tudor Musatescu, 1903 - 1970. Scriitor de prozã umoristicã nãscut la Câmpulung. A absolvit facultatea de litere si filozofie si facultatea de drept. Se dedicã gazetãriei si literaturii satirice publicând versuri, prozã si câteva piese de teatru. Comediile sale au si subiecte inspirate din viata mondenã a Câmpulungului de altãdatã: "Titanic vals", "Sosesc desearã", "...Escu".
 • Dimitrie Nanu, 1873 - 1942. Renumit poet si traducãtor, dascãl erudit si filolog, nãscut la Câmpulung, a studiat la Bucuresti si la Bruxelles, si functioneazã initial ca profesor de limba francezã. Este autorul unor volume de versuri cu tentã filozoficã si liricã, publicând si în diverse reviste literare.
 • Mihail Tican - Rumano, 1895 - 1967. Autor de scrieri memorialistice, de aventuri si cãlãtorie. S-a nãscut la Berevoesti - Muscel. Autodidact, stimulat de dorinta de a nota ce vãzuse în lungile sale cãlãtorii în Europa, Africa si America, a debutat cu câteva romane în limba spaniolã si apoi în limba românã: "În jungla africanã", "Printre canibali", "Lacul cu elefanti", "Prin Bãltile Dunãrii" s. a.
 • George Topârceanu, (1886 - 1937). Poet român nãscut la Bucuresti; o parte din copilãrie a petrecut-o la Nãmãesti - Muscel unde venea si mai târziu sã lucreze din când în când. Scrie poezii lirice cu tonalitãti duioase si umor ("Balade vesele si triste", "Parodii originale"), prozã satiricã si memorialisticã. A publicat de asemenea si în diverse reviste literare.
 • Maria Chirtoacã (n. 1955 Câmpulung). Scrie versuri de mare sensibilitate strãbãtute de un fior nostalgic si lirism patetic ("Afarã din contur", "Pasãrea Pheonix"). A publicat si câteva plachete cu versuri pentru copii. Cea mai recentã lucrare "Musafirii de la miezul noptii" (iulie 2000).
 • Alexandru Davila (1862 Golesti - 1929). Dramaturg si om de teatru, cu alte numeroase si variate preocupãri: diplomat, ziarist, sportiv, director al Teatrului National din Bucuresti.
 • Radu Gyr (Demetrescu) (1905 Câmpulung - 1975). Renumit scriitor, autor de romane, versuri si povestiri pentru copii, si scrieri acuzatoare la adresa autoritãtilor, pentru care a fost de mai multe ori arestat.
 • Ion Marin Iovescu (1912 Olt - 1977 Bughea de Jos). Autor de romane, povestiri si nuvele realiste inspirate din viata de la tarã: "Nuntã cu bucluc", "O daravelã de proces", "Lacrimi pe pâine".
 • Ileana Mãlãncioiu (n. 1940, Godeni). A publicat mai multe volume de versuri. Dupã 1990, evenimentele din tarã au determinat-o sã scrie si literaturã cu tentã politicã. A fost redactor la TVR, Anima-film si la câteva reviste literare. "Linia vietii" este un volum antologic apãrut în ianuarie 2000.
 • Ion Vãduva Poenaru (n. 1934, Poienarii de Muscel). Poet si ziarist, cunoscut prin volumele de versuri: "Cântece pentru tata", "Metopele Neamului", "Mostenire pentru fiica mea", "Aripa nemãrginitã".
 • Eugenia Badila Karp s-a nascut la 29 decembrie 1971 la Campulung Muscel. Absolventa a Universitatii Politehnica Bucuresti, debuteaza la o vârsta foarte frageda, înca din clasele gimnaziale, în revistele pentru copii .Cutezatorii., .Luminita.. Este câstigatoare a premiului de lirica feminina Novalis, Munchen 1999 si a premiului Publio Virgilio Marone acordat de Accademia Internationale .Il Convivo., 2005. Debuteaza editorial cu volumul "Nu e de-ajuns", Editura Crater, 1999; ulterior publica "Ruda cu viata", Editura Crater, 2001, "Când mor fluturii", Editura Palimpsest, 2004, "Carusel", Editura Domino, 2007, "Pietrele si Gandul", Editura Fundatia Culturala Antares, 2007, "Geometria iubirii", Editura Ars Docendi, 2011, "Al treilea ochi", Editura Pro Fiduciaria, 2014. În anul 2005 a fost nominalizata de catre American Biographical Institute la "Great Woman of the 21st Century". Incepand cu anul 2007, este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania www.eugeniabadilakarp.ro.
 • Ligia Maria Visoiu, nascuta în comuna Mioarele, satul Suslanesti la data de 28 noiembrie 1937, absolventa a Facultatii de Biologie din Bucuresti (5 ani), promotia 1964, absolventa a Institutului de Chimie Bucuresti (de 3 ani) si a Scolii de Arta, sectia Pictura din Bucuresti. A fost profesor de biologie în municipiul Campulung, Liceul Dan Barbilian din 1964 – 1994, iar în orasul Bucuresti din 1994-2003 la liceele Gh. Asachi si Tudor Vladimirescu. A debutat în literatura în anul 2000 cu trei carti: Domnisoara Miss, Regina Balului si La Aniversarea Mamei, dupa care au aparut an de an, alte carti pentru copii, alte romane, în prezent numarându-se 37. În editura sunt alte patru manuscrise ce vor iesi în 2012. A primit numeroase premii si diplome din partea Ministerului Învatamântului si a scolilor în care si-a facut lansarile de carti pentru copii. În general subiectele abordate în cartile de copii si romane tin de regiunea Câmpulungului si a satelor învecinate: Matau, Rucar, etc. Este foarte legata de locurile în care s-a nascut, participând la expozitii si lansari de carte, ultima fiind la Muzeul de Istorie al orasului Campulung, la Caminul Cultural al comunei Mioarele, în timpul zilelor comunei. Pictura a început-o fiind înca profesoara la Liceul Dan Barbilian, continuând apoi aprofundarea studiilor la Scoala de Arta Bucuresti. Realizeaza expozitii în Bucuresti, fie în cadrul scolilor în care a activat, în foaierele teatrelor si în incinta librariei Eminescu, ultima fiind în 28 noiembrie 2010 când a avut loc lansarea romanului „Mirajul celor mai frumosi ani” si expozitia „Peisajele vorbesc”. Este o împatimita a ducerii cuvântului muscelenilor atât în manifestarile culturale din Bucuresti cât si la Festivalul Românesc de pe Coasta Vestica a Americii, oriunde fiind nu uita niciodata ca s-a nascut în Muscel, ca a învatat în Muscel, ca trebuie sa continue traditiile din Muscel pentru ca totdeauna, asa cum spunea marele poet Teodor Opris: „Ligia Maria Visoiu va rsmâne o fiica a Campulungului, a Muscelului, a traditiilor acestora.” (Ligia Visoiu in cadrul Asociatiei Scriitorilor Bucuresti)
 • Adrian Savoiu s-a nascut la 31 octombrie 1954 in Campulung-Muscel, într-o familie de profesori. A publicat volumele „Discursul oratoric (de la inceputuri si pana la instaurarea regimului comunist)” (2003), „Campulung-Muscel. Scrinul cu amintiri” (2005), „77 de conferinte radiofonice” (2008), „Magazinul de bric-à-brac literar” (2009), axate în special pe teme de istorie literara. A îngrijit editii ale unor scriitori precum: C. D. Aricescu, Alexandru Odobescu, George Topirceanu, Anton Holban si Mihai Mosandrei. Pe linia pasiunii pentru cultura si istoria orasului natal se mai înscriu lucrarile: „Campulungul in marturiile vremii” (2008), „Atlasul istoric al oraselor din Romania. Campulung” (2008 - coautor), „Manastirea Namaesti in marturisiri ale peregrinilor” (2010), „Chipuri de odinioara din Muscel’ (2010 - coautor), „Dimitrie Nanu – Mihai Mosandrei. Corespondenta”, „Monumente istorice ale Romaniei. Tipuri din judetele Arges si Muscel. Anul 1893” (2011), „Savoiu – cronica unei familii din Muscel”, „Muscelul. Marturii in timp” (2012), „Prin Campulung si pe muscelele lui” (2012 – coautor) etc. Este autorul a numeroase manuale de limba si literatura romana, ghiduri si auxiliare didactice.
  În anul 2011 Primaria si Consiliul Local Campulung i-au acordat titlul de „Cetatean de onoare al municipiului Campulung-Muscel” pentru „bogata activitate în domeniul literar, didactic si publicistic”. adriansavoiu.wordpress.com
   

   Alti scriitori, poeti, epigramisti:
Alex. Bunescu, Marcel Bunescu, Mihai Diaconescu, Sorin Durdun, Mircea Enescu, Paul Everac, Nicolae Ioana, Gheorghe Izbãsescu, Ion Malancu, Liviu Mãtãuanu, Ion Mutiu, Mircea Nicolescu, Marian Petry, Vasile Plesu, Ion Voican, Horia Zilieru, s. a.


Contact: Sediul Primariei - Str. Negru Voda Nr. 127, Campulung 115100
Toate drepturile rezervate: Primaria Municipiului Campulung.
Ultima actualizare a site-ului: 2023-01-27 08:51