Campulung

Asezare geografica
Istorie veche
Istorie Medievala
Istorie Moderna
Scriitori musceleni
Pictura, sculptura, arhitectura
Istorici in Muscel
Dascali in Campulung
Alte domenii
Cetateni de onoare
Orase infratite
Lista monumente
Mediul de afaceri

Noutati

Municipiul Campulung - Concurs recrutare 2023
Convocari Consiliul Local
Comunicat - Sedinta de tragere poligon Magura
Proiect Buget Local 2023
Comunicat COD ROSU - Viscol

Pictura, sculptura, arhitectura

 

 • Theodor Aman (1831 - 1891). Pictor si grafician nãscut la Câmpulung. Studiazã la Bucuresti, apoi la Paris. Profesor la scoala de Arte Frumoase din Bucuresti se dedicã picturii influensat de maestrii Renasterii italiene. Revenind pe meleagurile natale s-a inspirat din viasa muscelenilor lãsând mai multe pânze cu peisaje din Câmpulung si împrejurimi.
 • Constantin Baraschi, (1902 - 1966). Este unul dintre marii sculptori contemporani, nãscut la Câmpulung. Studiazã în tarã si la Paris. Executã busturi ale unor personalitãsi, grupuri statuare, o mare parte aflându-se la Câmpulung: "N. Bãlcesu" si "Autoportret" (în Grãdina Publicã), "Tãranca din Muscel", grupuri statuare la Cimitirul Flãmânda si la intrarea în stadion.
 • D. Ionescu - Berechet (1896 - 1969). Cunoscut arhitect de mare originalitate si vastã creasie nãscut la Câmpulung. Studiazã la Academia de arhitecturã din Bucuresti si în strãinãtate. Stabilindu-se la Câmpulung realizeazã aici numeroase edificii (Prefectura, scoala Primarã nr. 1, Liceul de fete, fosta Bancã s. a.), case particulare precum si palate social – culturale, mãnãstiri, în sarã si în strãinãtate.
 • Iacovache Constantinescu (1827 - 1916). Pictor foarte cunoscut si apreciat la vremea sa, nãscut la Câmpulung. La început era preocupat de subiecte religioase, dar la scurt timp îmbrãsiseazã stilul marilor pictori de care este influensat: Th. Aman, N. Grigorescu, Gh. Tãttãrescu. A realizat si peisaje din Muscel si portretele unor personalitãsi.
 • Nicolae Grant (1868 - 1950). Maestru al picturii în acuarelã si mare colorist, nãscut la Bucuresti. Studiazã la scoala de Arte Frumoase, apoi la Paris unde expune pentru prima datã. În 1910 se stabileste definitiv la Câmpulung, zonã de unde se inspirã în numeroase lucrãri: "Troisã din Muscel", "Olar din Câmpulung", "Cioban din Muscel" s. a.
 • Dimitrie Mãsãuanu (1888 - 1929). Sculptor de seamã nãscut la Mãsãu (Mioarele). Urmeazã scoala de belle - arte la Bucuresti, apoi la Paris. Executã mai multe busturi ale unor personalitãsi contemporane cu el (Mirea, Nanu Muscel s. a.) si monumente la Câmpulung, Rucãr, Mãsãu, Jugur si în alte localitãsi din sarã.
 • Dimitrie D. Mirea (1864 - 1942). Sculptor român nãscut la Câmpulung; studiazã la Bucuresti, München si Paris. A executat bustul lui Negru - Vodã instalat inisial pe bulevard, cel al lui Dimitrie Giurescu din curtea Regimentului, si bustul lui I. C. Brãtianu care fusese instalat în scuarul din fasa Hotelului Regal.
 • George D. Mirea (1852 - 1934). Pictor, artist decorator, creator de mari fresce nãscut la Câmpulung. Studiazã la scoala de Arte Frumoase din Bucuresti având profesori pe Th. Aman si Gh. Tãttãrescu. Participã ca pictor - reporter la Rãzboiul de Independensã, dupã care studiazã la Paris. Are si câteva lucrãri cu subiecte din Muscel.
 • Pârvu Mutu - Zugravul (1657 - 1737). Nãscut la Câmpulung în cartierul Visoi. Este cunoscut în special ca pictor de biserici. Primele cunostinse în domeniu le capãtã la Mãnãstirea Negru - Vodã din Câmpulung, apoi se perfecsioneazã în Moldova. Picteazã Mãnãstirea Aninoasa din Muscel si multe alte biserici din sarã.
 • Ion D. Negulici (1806 - 1851). Este pictorul revolusionar de la 1848 nãscut la Câmpulung unde primeste si primele nosiuni de picturã. Studiazã apoi la Bucuresti, Paris si Viena. Exceleazã în pictura portretisticã, dar are si alte preocupãri în diverse domenii. De la el ne-a rãmas si un peisaj neterminat: "Vedere din Câmpulung" cu Mãnãstirea Negru - Vodã.
 • Ileana Ceausu - Pandele (n. 1927 Poienari de Muscel). Pictoritã - graficianã, absolventã a Institutului de arte plastice. Ilustratii de carte, gravurã, acuarelã, picturã pe sticlã. Membrã a Uniunii Artistilor Plastici.
 • Eugen Chirovici (1898 Câmpulung - 1964). Profesor de desen la liceul "Dinicu Golescu", pictor peisagist, animator al vietii artistice din Câmpulung; regizor de teatru.
 • Alexandru Donici (1912 Bucuresti - 1970 Câmpulung). Pictor, pasionat si cu aptitudini artistice din copilãrie, devine mai târziu dascãl al pictorilor amatori din Câmpulung.
 • Maria Proca - Jinga (n. 1928, Berevoesti). Pictoritã de mare sensibilitate, axatã în special pe peisaje, devine mesager al traditiilor etnografice si arhitectonice muscelene.
 • Adrian Radu (n. 1945, Bucuresti). Sculptor si profesor de desen. Se stabileste la Câmpulung unde realizeazã câteva busturi, figuri decorative, basorelieful de la Mausoleul Mateias.
 • Dumitru Sereda (1910 Bucuresti - 1976 Câmpulung). Pictor, regizor, compozitor, poet. În picturã exceleazã prin scene de gen si peisaje. Se stabileste la Câmpulung la vârsta de 50 de ani.
 • Tania Septilici - Samoilã (1904 Câmpulung - 1992). Pictoritã de o rarã modestie ale cãrei lucrãri în acuarelã, ulei si guasã sunt inspirate din naturã si viatã. Studii în Franta.
 • Thury Stefan (nãscut la Timisoara, la 14 august 1941). Balerin, actor, artist plastic.Este absolvent, cu brio, al scolii de balet de la Cluj, promotia 1964. Din 1964 pânã în 1980 a fost angajat ca prim solist balet al Teatrului "Constantin Tãnase" din Bucuresti. Din 1995 s-a stabilit în Câmpulung Muscel. În anul 1970 modela metalul, iar din 1980 devine artist liber profesionist, având numeroase contracte în strãinãtate si numeroase expozitii în Italia, Franta, Germania, Olanda, Luxemburg, Belgia, Israel si România. A jucat în multe filme (Nea Marin miliardar, Actorul si sãlbaticii, Saltimbancii, Libelula, etc).

   Alsi artisti plastici:
Dumitru (Puiu) Anastase, Nelu Constantin, Mircea Constantinescu, Constant Dâmboianu, Ecaterina Delighioz, Dalila Ionescu - Oncica, Ligia Irimescu, Stelian Mosoiu, Gheorghe Negru, Gheorghe Paulian, Bogdan si Cezar Petry, Victorian Stãncescu s. a.


Contact: Sediul Primariei - Str. Negru Voda Nr. 127, Campulung 115100
Toate drepturile rezervate: Primaria Municipiului Campulung.
Ultima actualizare a site-ului: 2023-01-27 08:51