Campulung

Asezare geografica
Istorie veche
Istorie Medievala
Istorie Moderna
Scriitori musceleni
Pictura, sculptura, arhitectura
Istorici in Muscel
Dascali in Campulung
Alte domenii
Cetateni de onoare
Orase infratite
Lista monumente
Mediul de afaceri

Noutati

Municipiul Campulung - Concurs recrutare 2023
Convocari Consiliul Local
Comunicat - Sedinta de tragere poligon Magura
Proiect Buget Local 2023
Comunicat COD ROSU - Viscol

Personalitati din alte domenii

 

  • Mathei Drãghiceanu, 1844 - 1939 (inginer minier). S-a nãscut la Târgoviste si este descendent din familia fabulistului Gr. Alexandrescu. Urmeazã la Paris cursurile ingineriei de mine iar la întoarcerea întarã ocupã mai multe functii. Cu o rarã putere de muncã activeazã în numeroase domenii: este membru fondator al Societãtii de Geografie, initiazã învãtãmântul minier în România, organizeazã unitãti miniere, saline, Cariera de piatrã de la Albesti; Întocmeste hãrti geologice, se ocupã de seismologie etc. S-a stabilit în Câmpulung în anul 1886.
  • Nicu (Nae) Leonard, 1886 - 1928 (tenor). A fost unul dintre marii cântãreti români numit si "Printul operetei"; s-a nãscut la Galati. A trãit si la Câmpulung unde obisnuia sã vinã la pãrintii sãi mai ales spre sfârsitul vietii si tot aici a murit. Dotat cu deosebite calitãti vocale si actoricesti, a cântat în scurta-i viarã într-un mare numãr de operete, dovedind a fi un mare artist. A cântat de multe ori ?i pe scena Cercului Militar din Câmpulung.
  • Ion Nanu - Muscel, 1862 - 1938 (medic). S-a nãscut la Câmpulung, studiazã la Paris, si este numit initial profesor de igienã la Scoala Normalã "Carol I". Mai târziu ajunge profesor la Facultatea de medicinã din Bucuresti ?i elaboreazã importante lucrãri în domeniul pneumoniei, studii stiintifice asupra holerei s. a. Ultimii ani i-a trãit tot la Câmpulung.
  • George Oprescu, 1881 - 1969 (critic de artã). S-a nãscut la Câmpulung si a absolvit Facultatea de litere din Bucuresti, dupã care ocupã pentru scurt timp un posts de profesor la Universitatea din Cluj. Ulterior devine titularul catedrei de istoria artei la Universitatea din Bucuresti iar în ultima perioadã la Institutul de arte plastice N. Grigorescu. Colec?ionar de artã, organizeazã stiinsific mai multe muzee bucurestene si colect?ii particulare, a elaborat numeroase lucrãri despre artã, monografii si studii critice. A îndrumat si activitatea muzealã din Câmpulung.
  • Petre TuTea, 1901 - 1991 (filozof si gânditor crestin). S-a nãscut la Boteni Muscel, a absolvit liceul la Cluj si tot aici a urmat cursurile facultãtii de drept, continuând apoi studiile la Berlin. S-a implicat în politicã si a colaborat la mai multe publicati; scrie numeroase studii economice, juridice si spirituale ortodoxe. Este de mai multe ori arestat si tinut în închisorile comuniste.

Contact: Sediul Primariei - Str. Negru Voda Nr. 127, Campulung 115100
Toate drepturile rezervate: Primaria Municipiului Campulung.
Ultima actualizare a site-ului: 2023-01-27 08:51